OL9

Heel veel handelspanden staan bovenaan leeg of worden louter als opslagruimte gebruikt. Hierdoor krijg je in veel winkelstraten 's avonds dan ook een leegloop en vermindert de beleving van de stad. Wij onderzochten hoe je in deze ruimte kwalitatief kan gaan wonen.

Wij kozen om het volledige dakverdiep te slopen en hier één grote stadstuin van te maken. Het groen zet een groene kruin op het gebouw en er ontstaat een interactie met de winkelstraat. Omdat we hier in de hoogte gaan is er quasi de volledige dag bezonning. Op die manier kon ook het volledige gelijkvloers vrijgehouden worden voor het handelspand.

Op het gelijkvloers kozen we voor twee duidelijke afzonderlijke toegangen. De statige gevel werd volledig gerestaureerd, het schrijnwerk werd vervangen door goud geanodiseerde ramen.
Op de verdiepen werden enkele oude bakstenen muren zichtbaar gelaten die de lange geschiedenis van het gebouw onthullen.

foto's Johnny Umans

Terug naar overzicht